Няколко хиляди членове на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще шестват по софийските улици днес, за да изразят несъгласието си с готвената пенсионна реформа.

Профсъюзът не одобрява параметрите на държавния бюджет за следващата година и не приема идеята за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца годишно. За да избегне конфликтите, преди два дни социалното ведомство предложи нарастването да е по-плавно - с по 2 месеца годишно, но и тази идея не срещна привърженици сред синдиката. 

Протестът ще започне точно в 11 ч. пред сградата на КНСБ на площад "Македония", откъдето ще потегли към Министерски съвет. Там синдикатите ще връчат протестна декларация на правителството, след което ще се насочат към сградата на Народното събрание.

"Действията на КНСБ са за защита на правата и интересите на работещите през бюджетите на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2015 г.", обясни мотивите си президентът на КНСБ Пламен Димитров и увери, че няма да отстъпи от исканията на синдиката.

Очаква се в шествието да се включат около 5 000 души и да бъдат затворени за кратко централните улици на столицата.