"Имаше повече гняв, повече омраза, повече злоба. Далай Лама ни е учил, че е признак на слабост. Когато се видя, че може би ще се отиде на избори, спряхме да бъдем мъдри и тръгнахме да се борим за изборен резултат".

Така Ива Митева, председател на 46-ото Народно събрание от "Има такъв народ", резюмира политическото поведение на партиите в него.

"Показах, че не съм болонка", заяви тя за себе си, препращайки към квалификацията, дадена й от Татяна Дончева ("Изправи се БГ! Ние идваме!"). Митева посочи, че няма конфликт с Дончева, но пък в контекста на обвиненията от ИТН, че опитвала да подкупва нейни депутати срещу подкрепа за кабинет, председателката на НС каза: "Достатъчно е да направиш две интриги между две групи, да пуснеш няколко смешки и след това да им гледаш сеира". Това казала Дончева на депутат от ИТН.

"Това "500К"..., аз наскоро разбрах какво означава "К". На мен не ми е предлагала нищо. Тя все пак е юрист и си дава сметка за последиците. Не ми е предлагала, по-скоро ми е казвала да подкрепим правителство, да не се ходи на избори, да поема лидерство като председател на парламента", допълни Митева.

И разказа как когато Дончева заяви по неин адрес, че “по нощята” редила кабинета с лидера Слави Трифонов, й се обадила и я попитала "Кога ме видя?" Отговорът бил, че не може председателят на парламента да не знае.

Митева коментира и евентуалния политически проект на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Аз ги познавам тези момчета. Да, те са млади, образовани хора. Дори и да не са опитни като политици, е добре че са пламенни и искат да се ангажират. Смятам, че такива хора са нужни".

След което припомни как навремето Михаил Миков (експредседател на НС) назначил много млади хора в дирекцията й в парламента и тя реагирала бурно. Той и казал: "Ива, помисли. По-добре млади хора, които да научиш как да работят и да привнесат свежи мисли, отколкото стари със закостеняло мислене".

Но те са във война с ИТН - припомниха й водещите атаките от партията по Петков и Василев.

"Трябва да започнем да мислим по нов начин. Няма член на парламента и кабинета, с който да съм в лоши отношения и да не разговарям. 

Това, което хората искат от нас е усилие, единство. Ние и предния път казахме - заставаме зад "Демократична България", зад тези две млади момчета - които не знаем дали и с кого ще се кандидатират. Аз не съм обвинявала никого."

По думите й, ако ИТН се сдобие с нов мандат за съставяне на правителство, на преговори ще отидат хора от партията, които не са в конфликт с останалите. Самата тя можела да е сред тях. 

По общи теми можело да се работи дори с ДПС - като тази за съдебната реформа, която изисква голямо мнозинство.

А иска ли отново да е председател на парламента? "Колебая се. Не ми тежи работата. Това, което ми тежеше, беше охраната". Днес Митева ще се откаже и от специализирания транспорт на НСО, на какъвто има право 4 години.