СИМОНА РУСЕВА

Принцесата на Монако Шарлийн (36 г.) дари съпруга си принц Албер Втори (56 г.) с близнаци. Майката и новородените се чувстват добре. Радостната вест бе съобщена официално от двореца днес. От снощи обаче появата на наследниците на благородника беше сред централните новини на световните агенции.

Габриела Терез Мари и Жак Оноре Рение са проплакали в болницата “Принцеса Грейс” в Монако две седмици преди термина на 25 т. м.  По непотвърдени данни раждането е било със секцио. Габриела се появила на бял свят в 17,04 ч, а братчето й Жак – две минути по-късно.

Въпреки това, мъжката рожба е престолонаследникът. Това повелява чл. 10 от конституцията на княжеството: “Престолонаследник е първият пряк и легитимен наследник от мъжки пол.” Легитимен ще рече роден от брака. Знайно е, че принц Албер има извънбрачни деца.

Шарлийн и Албер Рение.

Конституцията не изключва короната да наследи и дъщеря, но само ако  семейството не се е сдобило с мъжка рожба, назависимо от момента на раждането й – минути или години по-късно. Габриела Терез Мари и брат й Жак Оноре Рение се родиха с титли контеса и маркиз. Тяхната поява на бял свят беше отбелязана снощи с  42 топовни изстрела – по 21 за всеки от малките благородници. Разнесе се и звън на камбани, който продължи 15 минути. Корабите в пристанището приветстваха вестта с вой на сирени.

Принц Албер оповести, че дарява на всичките си поданици един свободен ден, за да споделят радостта му и да отпразнуват събитието подобаващо. Това обаче ще стане при изписването на Шарлийн и бебетата. Щастливото семейство ще приеме овациите от балкона на двореца. Поданиците още от снощи празнуват дългоочакваното събитите.

Шарлийн и Албер Втори минаха под венчило през 2011 г., но наследник дълго време не се задаваше. Преди година бившата южноафриканската шампионка по плуване Шарлийн призна, че това вероятно се е дължало на прекаления стрес, който преживявала в новата си непривична за нея роля.