Русия продължава с твърди крачки към връщането си към авторитаризма и олигархическия национализъм. Поредната стъпка е изявлението на министъра на културата Владимир Медински, че филми, дискредитиращи образа на Русия, ще бъдат лишени от държавно финансиране. Това той каза в заключителния ден на Петербургския международен културен форум на среща с читатели в качеството си на писател-историк, съобщи Лента.ру.

"В кое аз не виждам смисъл? - запита се Медински. - В това да се снима с пари на министерството на културата кино, което оплюва избраната власт, даже не критикува. Това е за тези, които снимат кино на принципа "Рашка-говняшка" ("рашисти" е нов жаргон в Русия, с който са наричани любителите на Путин и властта, а за говняшка сами се досещате, бел. ред.). Защо? Някакъв държавен мазохизъм. Това ние няма правим, иначе ще поддържаме широк спектър от филми", отговори си той.

Медински добави, че министерството му отделя много субсидии за кино, но често филмите, заснети с държавни пари, отиват в архива или в интернет. Той поясни, че е решено ситуацията да се промени - количеството на филми с държавно участие се намалява, но парите за финансиране се увеличават.

В беседата с читатели Медински засегна и темата с детската и юношеската литература. Той се изказа, че "Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски, "Анна Каренина" на Лев Толстой и "Какво да се прави" на Николай Чернишевски следва да се изземат от училищните програми.

"Да чета "Анна Каренина" в училище на мен ми беше скучно, а миналата година я препрочетох и ми стана интересно. Толкова тънки взаимоотношения - Толстой явно е бил доктор на психологическите науки!", възхити се министърът, за когото гостуващият тези дни в България известен руски писател Евгений Попов съвсем отговорно твърди, че е уличен в плагиатство на три дисертации.