Народното събрание трябва да заеме страна и да поиска оставката на ВСС. Това заяви днес в декларация от трибуната на парламента депутатът от Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.

"Успешните промени в прогнили правосъдни системи винаги са започвали, когато вътре в системата, в нейните почтени членове, които винаги са мнозинство, се натрупа достатъчно гняв и енергия. България явно е достигнала този момент." - така започна изявлението си той.

Той припомни, че на 28 ноември е обърнал внимание на притеснителните изводи в доклада от извършена проверка на софтуера за т.нар. случайно разпределение на делата в съдебната система.

"През изтеклите две седмици, кризата в българското правосъдие рязко се изостри. Посланикът на една от основните сили в Европейския съюз остро постави публично въпроса за наличието на организирани престъпни групи в българското правосъдие и за ефекта на този проблем върху чуждестранните инвестиции. По този начин европейският бизнес получи защита от един свой посланик. Получи ли обаче българският бизнес, получиха ли българските граждани защита от свои посланици? Чу ли се техният глас срещу беззаконието и произвола? Не.", заяви Радан Кънев.

Според него, депутатите са останали безмълвни, и веднага е имало резултат:

"В следващите дни, служител на българското правосъдие беше пребит с мафиотски почерк, а кандидат за председател на Върховния касационен съд пострада при автотранспортно произшествие с неизяснен извършител, вследствие на което оттегли кандидатурата си", каза Кънев.

Това е "почеркът на мафията", каза още той, и заяви, че депутатите нямат право да мълчат.

Кънев отбеляза, че вчера 15 съдии от СГС поискаха от ВСС оставка на преките си ръководители – съдии, чиито имена в публичното пространство най-често са свързвани с проблема на случайното разпределение на дела от висок обществен интерес. 

"Границата на компромиса е отдавна премината. Провалът на управлението на съдебната власт е очевиден. Висшият съдебен съвет прояви меко казано пълна безстопанственост при управлението на процесите в системата и преодоляване на недъзите й. След провала на ВСС, в съдебната система цари безвластие. Рафинираните методи на налагане на незаконни частни интереси вече отстъпиха на бухалките", обяви Кънев.

Според него, провалът е бил предизвестен при този състав на ВСС.

"Днес е време да се разграничим от този картел. В него тогава участваха представители на първите три групи и в тогавашното, и в сегашното Народно събрание. Няколко пъти чухме от колегите от ДПС подмятания за четвъртата по големина група в парламента. Вярно е, че групата ни не е голяма. Но пое своята отговорност. Време е и по-големите да поемат своята".

В заключение Кънев призова всички парламентарни групи да поискат оставката на ВСС и особено представителите на парламентарната квота в него, за чиито провал отговорност носи именно Народното събрание.

"А ако този призив не бъде чут, да предприемем действия с непосредствени правни последици", завърши той.