Задава се поредно търсене на важна личност. Този път - на директор за Народния театър "Иван Вазов". Досегашният титуляр Павел Васев се пенсионира от понеделник, съобщи самият той за Клуб Z.

Пенсионирането е по негово лично желание, а мотивите му са, че не може основният враг на Народния театър да е Министерството на културата, както е било през последната година. Павел Васев обясни и че се чувства изморен от непрекъснатите баталии в областта на културата, които обикновено не водят до подобряване на ситуацията, а напротив.

Няма драма с директорския пост на Народния театър, казаха от Министерството на културата. След понеделник функцията на Васев ще се поеме от временно изпълняващ длъжността и ще бъде обявен конкурс по общоприетия ред.

Междувременно стана ясно, че Александър Морфов отказва да се върне в трупата на Народния, след като Слави Бинев подаде оставка от поста председател на парламентарната комисия по култура и медии, а за неговото място беше предложена Поли Карастоянова. „Не смятам да се връщам в Народния театър, поне не засега, – заяви Морфов пред „Дневник“. – Очакванията ми? Целият кабинет да подаде оставка. Защото не Слави Бинев е основният проблем – той е, както каза Костадин Бонев, само гнойната пъпка, която свидетелства за един много дълбок вътрешен процес. Моят протест от самото начало не беше срещу Бинев и неговата личност, а срещу политиката на културен геноцид, която води правителството.“

Режисьорът подаде молба за напускане от Народния театър, защото не желае да работи в държавна институция, с чиято политика не е съгласен. Оставката му обаче още не е приета от все още действащия директор Павел Васев. Поне не формално.

63-годишният Павел Васев бе директор на Народния театър "Иван Вазов" от 2009 г. насам, където в периода 2000-2001 беше административен директор, а Морфов - творчески. Завършил е ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност театрална режисура в класа на проф. Христо Христов. Бил е зам.-министър на културата (1991), председател на Съюза на българските филмови дейци (1996-2000), директор на българския културен институт в Москва, на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (2005-2008).