От събота влизат в сила нов европейски регламент за етикетите на храните, съобщи днес Европейската комисия. Те включват:

  • - Подобряване на четливостта на информацията (минимален размер на шрифта за задължителната информация);
  • - Ясно и унифицирано представяне на алергените в списъка на съставките на предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата - информация чрез шрифт, стил и цвят на фона);
  • - Задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;
  • - Изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Тези правила се прилагат от 13 декември 2016 година. Ако производителят е решил да ги прилага отсега, трябва да го прави в пълно съответствие с изискванията на регламента;
  • - Задължителна информация за произхода на прясното месо от свине, овце, кози и домашни птици;
  • - Едни и същи изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, пазаруване от разстояние и закупуване на стоки в магазина;
  • - Списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки.
  • - Конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;
  • - По-строги правила за предотвратяване на подвеждащите практики;
  • - Посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни;
  • - Ясно указване на „формовано месо“ или „формована риба“; както и
  • - Ясно указване на размразените продукти.

За задължителната информация в етикетите има фиксиран минимален размер на шрифта, а незадължителната не бива да бъде представена така, че да пречи за върприемането на задължителната.

Етикетът трябва да ни осведомява за енергийната стойност на храната и за съдържащите се в нея мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захари, белтъчини и сол, и вещества предизвикващи алергии.

Обозначаването на страната на произход или мястото на произход върху етикета остава незадължително, освен ако отсъствието на тази информация не води до заблуда на потребителите. Задължително обаче е да се обознача произхода за прясното месо от овце, кози, домашни птици и свине. Това означава етикетът да назовава държавата от ЕС или извън него, където животното е отгледано и заклано.

Зъдължително е да се посочи и произходът на основните съставки, например за масло произведено у нас от румънско мляко, трябвада пише: "произведено в България с мляко от Румъния".

Ако съставки, които се очаква да присъстват в храната, са заменени с други, заместителите трябва бъдат посочени така, че да са откроими на опаковката, а не само в списъка на съставките.

Хранителните предприятия в ЕС имаха три години, за да се подгодтвят да изпълняват новия регламент за етикетите от 13 декември 2014 г.

Не е изключено обаче потребителите да попаднат на продукти, етикетирани по старите правила. Регламентът позволява да бъдат изчерпани запасите на храни, пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г. Става дума обаче за изчерпване на храните, а на на запасите на етикети.

В случай на нарушение гражданите трябва да се обърнат към компетентния национален орган, т.е. Комисията за защита на потребителите.

 Повече подробности прочетете тук.