Централната избирателна комисия (ЦИК) е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите да бъдат отворени, но все още няма данни за подобна проверка. Това заяви в БТВ математикът и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване” АД Михаил Константинов.

"Ще има трудности с машинното гласуване. Искам да припомня факта, че само между април и юли избирателите намаляха с 600 хиляди души. Аз не виждам друга съществена причина, която да откаже хората, освен машинното гласуване”, каза Михаил Константинов и наблегна, че неслучайно в Европа никъде не се гласува по този начин.

Константинов очаква първата политическа сила на новите избори да има около 70 депутати, а част от новия парламент да бъде и новата формация "Продължаваме промяната".

"Не искам да казвам обаче колко ще изкарат "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото ще започнат да ме търсят да ме бият, те в момента са под бариерата, така че трябва да се постараят малко повече", обясни той.

Според проф. Константинов новият държавен глава няма да бъде избран на първи тур заради задължителното условие да гласуват поне от половината от имащите право на глас у нас.