Руският президент Владимир Путин все още умува дали и кога да вкара войски в Украйна, след като получи разрешение за това от Съвета на федерацията - горната камара на парламента в Москва.

Разрешението не означава непременно, че Русия ще прати армията си там, каза държавният секретар от външното министерство Григорий Карасин, цитиран от ИТАР-ТАСС. То означава, че президентът може да действа в случай, че обстановката  в Украйна се влоши още повече.

Изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов заяви, че разглежда поведението на Москва като проява на директна агресия по отношение на суверенитета на страната му. Той направи изказването си  по време на телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери. В момента Турчинов провежда извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана във връзка със ситуацията в Крим. 

Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко настоя парламентът в Киев да мобилизира армията след решението на руския Съвет на федерацията. Бившият шампион по бокс призова Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно събрание, за да обсъди кризисната ситуация. Такава вече имаше и на нея щатският представител поиска изпращането на миротворческа мисия в Украйна.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обсъди ситуацията в Украйна по телефона с британския си колега Уилям Хейг.