ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ, БРЮКСЕЛ

Осем хиляди безработни младежи на възраст до 29 години в България ще започнат работа от Нова година по програма за младежка заетост финансирана от Европейския съюз, съобщи днес вицепремиерът Ивайло Калфин.

Програмата поема целия разход на работодателите им за шест месеца, а ако те продължат договорите след това – само социалните осигуровки на назначените.

Безработните младежи у нас са 60 000 или 22,4% от работната сила. Това е ниво малко под средното за ЕС, каза Калфин.

Т. нар. “младежка гаранция” е европейска инициатива, при която съюзът отделя от бюджета си 6 милиарда евро, с които подпомага държавите членки да осигурят работа, стаж или обучение на млади хора не по-късно от четири месеца, след като те са завършили образование и/или са се озовали на пазара на труда.

Парите са отредени за тази и следваща година, но инициативата едва сега започва да се прилага, каза Калфин.

Най-трудно в България е да бъдат обхванати младежите в общините с висока и трайна безработица, по-голямата част от които са в северната част на страната и в Родопите.

Тези безработни обикновено не са регистрирани, не получават социални помощи, не учат, не стажуват. Те не са мотивирани да си търсят работа, защото в местата, където живеят, няма частен бизнес, а държавата не предлага заетост.

Изходите са да се преместят в голям град, да емигрират или да им бъде предложена работа в рамките на младежката гаранция. За нея България може да получи от ЕС 60 милиона евро за тази и идната година.

Европейската комисия вече е одобрила и две оперативни програми за страната ни за сегашния програмен период 2014-2020 г., по които също може да се увеличава заетостта. Това са “Човешки ресурси” с 1,8 милиарда лева европейско финансиране и 336 милиона лева национално съфинансиране и “Фонд за европейско подпомагане на най-бедните” с бюджет 105 милиона евро и 15 милиона евро национално съфинансиране.