След като кметът на Стара Загора Живко Тодоров на няколко пъти стана обект на ласкави изказвания от страна на лидера на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков и на заместника му в партията Росен Петров, той отрече да е поредният отцепник от ГЕРБ.

Потърсен от Клуб Z за коментар, градоначалникът заяви: "Няма да напусна ГЕРБ. Аз съм кмет, избран от ГЕРБ".

Фактът, че от формацията на бившия тв водещ го харесват Живко Тодоров си обяснява така: "Старая се да работя за хората. Трябва да се държа добре с всички хора". Тодоров каза още, че не се е чувал с лидера Бойко Борисов - никой от двамата не бил звънял на другия за обяснения. Съпартийци на кмета, който е и бивш депутат от ГЕРБ, обаче коментират, че близост между него и Николай Бареков има, въпреки че Тодоров бе преизбран наскоро в състава на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Припомняме, че Тодоров бе нарочен за поредния отцепник от партията на Борисов, след като в петък Росен Петров даде изявление в парламента като гост на коалиционния партньор на "България без цензура" земеделецът Румен Йончев. Тогава бившият тв водещ обяви, че формацията на Бареков ще работи с всички партии, но не и с лидерите им и даде като пример за лица, които са подходящи да оглавят ГЕРБ, Живко Тодоров и градоначалникът на Бургас Димитър Николов. В събота пък, на партиен конгрес в НДК, Бареков посочи Тодоров като човек, с когото би могъл да работи на тема региони.  В добавка старозагорският кмет отговаря на описанието "висок, рус и синеок", какъвто в ГЕРБ се говори, че е профилът на следващия отцепник.

Само в рамките на няколко месеца трима депутати на Борисов се отрекоха от партията и станаха независими. Георги Марков бил несъгласен с начина, по който определени лица командват в парламентарната група, Светлин Танчев също. Най-мълчаливо си тръгна бившият шеф на НАП Красимир Стефанов. Стефанов даде изявление в стил "не се чувствам полезен в парламента". От тримата само Танчев декларира пълна вярност на Бареков и ще бъде депутатът на извънпарламентарната иначе партия на бившия тв водещ. Стефанов, по думите на лицера на ББЦ, щял да бъде експерт към формацията. 

Кметът на Бургас Димитър Николов, въпреки че е сред хвалените от хората на Бареков, засега не се спряга като отцепник само поради факта, че бе избран за заместник-председател на ГЕРБ на конгреса на партията в средата на февруари.