В Украйна се наблюдават активни действия на въоръжени формирования с неизвестна към момента принадлежност по овладяване на обекти от критичната инфраструктура на Крим.

Това се казва в изявление на българския президентг Росен Плевнелиев, разпространено днес от неговия прессекретариат.

Налице е опит за ускоряване на дезининеграционните процеси в Украйна, допълва държавният глава. Наличието на чужди сили и тяхното несанкционирано придвижване на територията на суверенна държава е силно притеснително. Плевнелиев призовава за прекратяване на всякакви провокативни действия, които могат да доведат до непоправими последствия както за региона, така и за международния ред.

България е за запазване на суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна, завършва изявлението.

Българските власти  следят с повишено внимание развитието на  ситуацията в Украйна, заяви външният министър Кристиан Вигенин от Рим, където е на конгреса на Партията на европейските социалисти.

"Искаме да предупредим, че за нас гарантирането на териториалната цялост на Украйна е важна цел - не само за България, но и за ЕС, и призоваваме всички страни към въздържаност, защото прекрачването на определена граница в противопоставянето може да направи някои процеси необратими. Емоциите трябва постепенно да отстъпят на заден план и да се търсят стъпките към компромиса и към ангажирането на всички граждани на Украйна, независимо от техния етнически произход към възстановяването на реда, на законността и към встъпването по пътя на помирението и икономическия растеж", допълва Вигенин.