Изтече крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за изборите 2 в 1 на 14 ноември. За вота са се регистрирали 22 партии и 7 коалиции. Днес подписи в централната избирателна комисия внесоха от БСП, "Демократична България", "Атака" и новата коалиция "Републиканци за България".

"Тръгваме към тези избори с увереност, но и с чувство за отговорност, че промяната ще стане, че трябва да дадем стабилност и сигурност в тежките времена, които се задават", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. "Подкрепяме президентската двойка Радев-Йотова", категорична беше Нинова.

Също без ясно решение дали ще издигнат свой кандидат за държавен глава, но с амбиция за по-голяма подкрепа, документите си подадоха и от "Демократична България". 

"Регистрираме се, за да не затваряме тази врата. Политиката на мътни води, в които различни лични проекти спасители, месии, и други фигури те доведоха България дотук", заяви Христо Иванов.

ИТН ще участва само в парламентарния вот, търси партньорство с ДБ и "Продължаваме промяната"

Други две партии решиха да се обединят в коалиция за вота на 14 ноември. Партия КОД и "Републиканци за България" излизат заедно в парламентарната надпревара с името "Национално обединение на десницата". 

"Това, което ние искаме да направим, е да запазим политическа координатна система ляво-дясно и център", каза Цветан Цветанов. 

"В следващия парламент трябва да има обоснована десница и нашето партньорство е на базата на принципи", добави Петър Москов.

Своите документи в ЦИК до обяд подадоха и от партия "Атака". Лидерът на партията е готов да влезе и в президентската битка. Крайният срок, в който инициативните комитети могат да направят своите номинации за президентските избори, изтича на 4 октомври.

На парламентарните избори на 11 юли документи за регистрация подадоха 19 партии и 9 коалиции. След проверка от ГДГРАО за наличие на 2500 подписа, сливане с коалиция или по други причини, реално на вота се явиха 15 партии и 8 коалиции.

Документи за регистрация на независими кадидати за президент и вицепрезидент ще се приемат в ЦИК до 17 ч на 4 октомври.

На последните президентски избори през 2016 г. са участвали 12 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета.