Поправките в Закона за МВР, които на практика са "рестарт" в предишния му вид, минаха на първо четене в правната комисия на парламента. Те бяха знаково внесени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ.

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) излиза от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и се връща в системата на МВР, ако промените окончателно станат факт. Общоизвестна тайна е, че реализираната през 2013 г. идея ДАНС да стане мастодонт, който включва и ГДБОП, е била на ДПС. Това стана факт точно преди депуатът Делян Пеевски да бъде гласуван за шеф на мега агенцията.

С промените, внесени от Цветанов, се връщат и правомощия на президента да назначава със свой указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР, а това да не се прави само от правителството.

Днес вносителят Цветан Цветанов акцентира, че така се връща балансиращата роля на президента в сектор "Сигурност" (когато например назначението на Делян Пеевски стана факт, Росен Плевнелиев вече нямаше право на глас именно заради ЗМВР, б.р.).

Според Цветанов с промените ще се възстанови и кариерното развитие с конкурсно начало в системата, което е било изгубено с измененията в закона от времето на предишното правителство.

Принципна подкрепа за законопроекта от името на МВР изрази зам-министър Красимир Ципов, който доскоро бе депутат от ГЕРБ. 

"Главният секретар във вашия законопроект няма мандат. Не знам дали е нарочно, но ако е така, е тревожно. Той реално няма срок, в който да действа. Мандатът му може да се прекрати предсрочно, но той няма записан мандат. Ако волята ви е той да работи до навършване на пенсионна възраст или до форсмажорна ситуация, декларирайте го. Превръщате го в хиперзащитена фигура", предупреди Четин Казак от ДПС, обяснявайки защо няма да подкрепи промените.

Поправките все пак минаха с гласовете на управляващите от четворната коалиция, ДПС и БСП бяха "против", а "Атака" се въздържа.