Позицията на здравния министър Петър Москов, който опитва да защити лекарите от Спешна помощ отново разбуни духовете в парламента.

В декларация от Реформаторския блок защитиха министъра си, а от ДПС не пропуснаха да отвърнат, че го критикуват заради определенията му за ромите, а не за отношението му към докторите.

„Политиките са за живи и здрави хора. Диагностично-лечебният процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка. Затова към настоящия момент агресията, насочена към медицинските екипи, пречи на диагностично-лечебната дейност и нейното качество. Не само лекарите, но и ние, като политици, имаме нелеката задача за възстановяване на доверието в българската медицина и българската медицинска общност за качествено здравеопазване", каза от трибуната Димитър Шишков от РБ.

И попита:

„Как допуснахме да достигнем до побоища на лекари? И ние самите вместо да си обединим около този проблем, започнахме да се наричаме ксенофоби, фашисти и комунисти. Защо мразим хората, които се грижат за нашето здраве и защо уважаваме повече необразованите? Да си лекар в България е като в „Сървайвър" - бориш се срещу цялото племе, макар че си негов член и можеш винаги да бъдеш изгонен".

Лидерът на ДПС Лютви Местан тутакси реагира:

„Разбира се, че ще го прави (Москов да защитава лекарите – б.р.). Нека да го прави, без да обижда ромите, без да ги нарича популация, без да сравнява начина им на живот като на скотове и без да казва, че ако някой е избрал да живее като скот, ще бъде третиран като скот. Нашите критики към министъра са по отношение на тези му квалификации, а не заради усилията му да защити лекарите при изпълнението на техните служебни задължения и смятам, че това е много ясно изказано и това, което чухме днес под формата на декларация, е опит да се подмени темата".