Българските власти не са приложили правилно  принципа за взаимно признаване на стоки, като са отказали на гръцка компания да разпространява свои продукти на пазара в България.

Това се казва в становище на Европейската комисия, прието през седмицата. То  е първото, основано на нова процедура, въведена съгласно Регламента за взаимно признаване.

Компанията е гръцкият производител на хранителни добавки ИСО ПЛЮС (ISO PLUS), отговориха от ЕК на запитване на Клуб Z с разрешение на фирмата.

Нововъведената процедура има за цел да подобри прилагането на влезлия в сила през април 2020 г. Регламент за взаимно признаване на стоки, законно предлагани на пазара в друга държава членка. Тя трябва да улесни продажбата в марките на ЕС на продукти, които не подлежат на хармонизиране в Съюза и са законно предлагани в една страна.

Властите у нас отхвърлили молбата на ИСО ПЛЮС, макар хранителните й добавки да се предлагат законно в Гърция. Компанията подала оплакване чрез българския си филиал ИСО ПЛЮС БГ ЕООД, казаха от Комисията.

Становището на ЕК по случая потвърждава прякото прилагане на Директивата за взаимно признаване и пояснява. Според мнението на Брюксел националните власти трябва да поискат информация от бизнесите дали стоките се продават в друга страна от ЕС, преди да решат да откажат достъпа им до пазара на своя територия. 

„ЕК няма да се поколебае да приложи правилата, когато е необпходимо“, коментира еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Новата процедура се задейства, когато компаниите имат проблеми с търгуването на техни стоки на пазара в друга страна от ЕС и отнесат въпроса до SOLVIT – Мрежата за решаване на проблеми на вътрешния пазар. Оттам могат да поискат становище от Комисията. Тя, от своя страна, разполага к 45 работни дни след подаването на жалбата да излезе с мнение.