Сагата с разпределянето на държавната субсидия на Реформаторския блок (РБ) придобива очертанията на казус ала параграф 22. Блокът рискува да загуби издръжката си, възлизаща годишно на малко над 3 млн. лв., поради типичното още от деня на създаването си разделение вътре в него.

В случая делението е по линията основателки на коалицията и по-късно присъединили се към нея. От финансовото министерство настояват субсидията да се раздели на седем - между ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД, БЗНС и ХДП и БНД. Иначе няма да я отпусне.

Първите пет формации обаче смятат, че няма правно основание ХДП и БНД да получат дял от държавните пари, но обещаха да им отпуснат такива, според "джентълменско" споразумение. В отговор председателят на ХДП Ирина Абаджиева-Репуц разпространи информация, според която ако до понеделник не бъде подписан нов анекс към коалиционното споразумение между седемте, РБ влиза в сериозен правен казус и най-вероятно всички ще се лишат от държавната издръжка.

Кое е първо - коалиционното споразумение или анексът към него

От Блока са подали до финансовото министерство коалиционното споразумение и анексите към него. Анексите са три - анекс 1 касае коя партия в коалицията с колко средства ще допринесе за кампанията, анекс 2 - как ще се разпределят парите от субсидията, а с анекс 3 се урежда присъединяването на ХДП и БНД към РБ като е упоменато, че двете нови партии приемат клаузите на коалиционното споразумение, разказва Репуц. Но никъде в него не се споменава, че приемат и анекс 1 и анекс 2, допълва тя.

В анекса, уреждащ начина на разпределяне на субсидията, фигурират пет, а не седем формации -  ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД, БЗНС. Т.е. излиза, че в коалицията има седем формации, но според допълнителното споразумение само петте основателки ще получат пари, разсъждава лидерката на ХДП. 

По думите й имало и странно разминаване в датите на подписване на първоначалното коалиционно споразумение (в което фигурират пет партии) и анексите към него. Споразумението е подписано на 19 август, анексът с разпределянето на парите вътре в блока - три дни по-рано - на 15 август. БНД и ХДП се пръсъединяват към блока с анекс 2 на 20 август.

"Как така се подписва анекс към някакъв вид договор преди да е подписан самият договор", попита риторично Репуц. И допълни, че след като задала този въпрос в Блока, получила отговор "техническа грешка".

От РБ пък коментираха перд Клуб Z, че това, на което се позовават в основанието си да искат субсидията да бъде разпределена между пет партии, е въпросният анекс номер 3. И по-точно - съгласието на ХДП и БНД да приемат клаузите на коалиционното споразумение.

 

МФ обаче явно не смята така, защото на два пъти изпраща писма до реформаторите, в т.ч. и до Репуц с настояване партиите в Блока да се разберат. В противен случай министерството имало правно основание да не им преведе субсидията. Последната кореспонденция е от петък.