Американският философ Ноам Чомски обяви САЩ за расистка държава, а един от най-знаменитите им президенти - Роналд Рейгън - като пример за отявлен расист.

Той направи шокиращото си изявление по дигиталната телевизионна мрежа "Грит". Поводът бяха размириците в градчето Фъргюсън, щата Мисури, заради оправдаването на бял полицай, застрелял чернокож младеж през август.

"Това е едно много расистко общество. Доста е шокиращо. Това, което се случи с афроамериканците през последните 30 години, прилича на... случилото се през XIX век, както го описва Дъглас Блекмън в "Другото име на робството: повторното поробване на чернокожите американци от Гражданската война до Втората световна война", каза Чомски.

"Книгата на Блекмън разказва за "епохата на неоробството", добави интелектуалецът.

Според него поправките към конституцията, които се предполагало да дадат свобода на африканските роби в САЩ, вършели работа десетина години, след това дошъл сблъсъкът между Севера и Юга, който позволил на робовладелските щати да правят каквото си искат.

"Поправките криминализираха живота на чернокожите, създадоха нещо като робска работна сила. Те хвърлиха в затвора предимно чернокожи мъже и те се превърнаха в типичната работна сила", каза още Чомски.

Той добави, че последвал 20-годишен период, през който чернокожите получили възможност да се интегрират в американското общество, да работят в автозавод, да си купат малка къща и да пратят децата си на училище.

След това обаче дошли 70-те и 80-те години на ХХ век и тези възможности се изпарили.

Роналд Рейгън бил отявлен расист според Чомски. Снимка Уикипедия

"Нарекоха го нарковойна, а всъщност си беше расистка война. Роналд Рейгън бе отявлен расист, макар да го отричаше. Но цялата нарковойна е моделирана от замислянето й до влизането в затвора така, че да бъде невъзможно за чернокожите мъже и жени да бъдат част от обществото", смята философът.

Той твърди, че чернокожите в САЩ имали свобода едва между 30 и 40 години след пристигането на първите роби в страната от Африка през 1619 г.