Полицейски патрули ще придружават линейките, отиващи на адреси, където многократно е имало инциденти. Това ще се случва независимо къде се намират те – в центъра на София, в луксозния кв. „Лозенец“ или във „Филиповци“. Проблемът повече няма да се етнизира.

Това се разбраха на среща със здравния министър д-р Петър Москов представители на неправителствени организации, предаде Дарик радио.

В разговора, провокиран от изказване на министъра в защита на лекарите от Спешна помощ, участваха заместниците му д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски, както и представители на организации, работещи за интеграция на ромите, местни активисти и инициативни групи.

Поводът за срещата е изказване на д-р Москов отпреди няколко дни, в което той заяви, че „от 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали, социалното неравенство не дава специални права”. Тогава той обяви, че спешните екипи няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.  

Теодора Крумова от Център "Амалипе" и Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници” обобщиха два проблема.

На първо място - съществуващите отдавна нерешени проблеми в Спешната помощ и проблемите в здравеопазването като цяло, които водят до възникването на инциденти. И на второ - използваната във връзка с проблема реторика на министъра, която се позовава на етнически елемент и предизвиква последваща вълна от негативни нагласи и противопоставяне не само между медицинските среди и ромската общност, но и между различните етноси като цяло.

Крумова заяви, че макар да не е издал заповед спешните медици да не посещават ромските махали, думите на д-р Москов в този смисъл са възприети точно така от лекарите. Затова дори имало откази на екипи да посещават адреси, намиращи се в циганските квартали. За това получили сигнали в Център "Амалипе". В отказа си, докторите се позовавали именно на думите на министъра.

Теодора Крумова и Ганчо Илиев му връчиха декларация, подписана собственоръчно от представители на 65 неправителствени организации, училища, родителски клубове, местни клубове, центрове за развитие на общността и независими експерти, която определя направените от министъра квалификации като „недопустими и застрашаващи конституционния демократичен ред“, а евентуалната му заповед, която позволява на  екипите на Спешна помощ да не се отзовават на сигнали, идващи от ромските квартали – като „нарушаваща конституцията и законите“.

Според представителите на неправителствените организации там, където на терен работят здравно-социални центрове и здравни медиатори, проблеми не съществуват, напротив има реален ефективен диалог между здравните власти и местната общност.

Сергей Сашев, местен модератор към Център "Амалипе", даде пример с община Павликени, където въпреки че има само една линейка, обслужваща 18 населени места, досега инциденти от стартирането на работата на местните клубове за развитие на общността, не е имало. Това се дължало на изграденото взаимно доверие между общността от една страна и екипа на Спешната помощ. Общините, в които са възникнали проблеми между лекари и ромска общност, са онези, отзали до момента да назначат здравни медиатори – Перник, Ботевград и др.