Марк Жирардели ще е съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Освен това легендарният скиор ще бъде и посланик на България по света. 

"Той работи за България и представлява страната ни още от 2005 г. Изключително много харесва нашата държава и знае какъв е нашият потенциал особено в зимния туризъм", каза Ангелкова при представянето на новия си съветник.

"Жирардели е легенда в ски спорта и вярвам, че благодарение на неговия опит, контакти и усилия през следващата година, когато ви информираме за резултатите от нашата дейност, те ще бъдат видими", добави Ангелкова.

Марк Жирардели сподели, че през 2005 година е видял една твърде различна картина от това, което представлява България в момента.

Трябва да ви кажа, че наистина харесвам ужасно България, каза скиорът.

Жирардели обясни и че е особено горд с оказаната му чест да бъде посланик на България във връзка със зимните спортове. Новият съветник на министър Ангелкова е петкратен носител на световната купа (1985, 1986, 1989, 1991 и 1993). Жирардели е универсален скиор, има победи във всички дисциплини, като с най-много титли е в слалома и комбинацията. 

На зимните олимпийски игри в Албервил през 1992 г. печели два сребърни медала, в гигантския и супергигантския слалом.

От световните първенства по ски - алпийски дисциплини има четири златни, четири сребърни и три бронзови медала.