Двама от членовете на ВСС - Милка Итова и Димитър Узунов, гостуваха в студиото на БТВ, където защитиха раздаването на коледни бонуси от 34 %, начина, по който ВСС разследва текущите скандали със случайното разпределение на делата, и направиха аналогия между пребития съдебен помощник и сгазения кандидат-шеф на ВКС. 

"Да, наистина ВСС на последното си заседание взе решение да отдели остатъка  от средствата, предназначени за работни заплати за съдии и служители", каза Узунов

Запитан, не е ли дразнещо това при ситуация на непрекъснати скандали около Съвета и Софийския градски съд (СГС), той отговори, че съдебната система не се състои единствено и само от съфийските съдилища. В нея работели и изключително много честни и почтени служители и напомни, че магистратът или служителят нямат право на друг доход освен определената му рабобта заплата.

Освен това Узунов каза, че не всички ще получат суми - изключение правят тези, които са в дисциплинарно производство, или тези, за които прекият ръководителят прецени, че не се работили добре. Запитан, това не е ли възможност за натиск от страна на административните ръководители, Узунов се аргументира, че всички могат да проследят кои ще получат бонуси и кои не. 

На фона на това, че само през тази есен ВСС поиска и на два пъти получи 2 финансови инжекции - 9 и 10 млн. лв., Узунов се защити, че това било, защото системата е била докарана до финансов колапс.

"На практика бяхме държани на полусеъединител от финансова гледна точка", обясни членът на ВСС и напомни, че парите били искани за да могат съдилищата да плащат за експертизи, ток и вода.

Той разкри и че ВСС в четвъртък е гласувал напълно единодушно коледните бонуси. На въпрос на водещата - никой ли не е възразил, че са в ситуация, в която ги обвинават, че са мафия и че вършат спекулации, Узунов каза:

- Ама недейте така - да повтаряте неща, които не са установени.

- Някои са установени - каза замислено водещата. 

- Ами не е точно така... Ние категорично не сме мафия. Искам да го подчертая това и смятам, че българските магистрати заслужават едно добро възнаграждение.

Тук Итова се включи, че преди 2 седмици са имали международно посещение от комисията "Греко" и ги питали как ще борят корупцията. А международните практики били ясни - където има съмнения за корупция, хората трябва да бъдат много добре заплатени.

 -  С 30 % няма да спрете корупцията - репликира водещата.

- Значи рябва да се повишат заплатите на магистратите! Да се реши въпросът с по-високите пенсии и различни социални придобивки, каза Итова.

Колегата ѝ повтори, че бонусите се раздават по строго определени правила и са публично известни. Неясно как той изчисли, че 34 % означава, че хората ще получат една четвърт заплата – "цифром около 400 лв. средно в цялата система." Икономисаните средства били от фонд работна заплата на базата на заетите щатове.

Тъй като двамата в средата на седмицата посетиха в "Пирогов" прегазения на пешеходна пътека кандидат-шф на ВКС Лозан Панов, Итова каза, че той е все по-добре и се надяват "да си стъпи на краката и да преосмисли решението си за конкурса". (След инцидента Панов написа декларация, че напуска надпреварата, а Итова и Узунов са сред 5-имата, които издигнаха кандидатурата му, б.р.)

Двамата членове на ВСС за пореден път изразиха притеснения от съвпаденията, случили се в последните дни, и от това, че Панов е в една стая с тежко пребития с бухалки съдебен помощник Тодор Тодоров.

"Преди една седмица изчезна Сертов, в понеделник разбрахме, че е бил зверски пребит съдебният помощник Тодор Тодоров, във вторник разбрахме, че е блъснат Лазар Панов. В болничната стая обстановката беше изключително... Тъй като Тодоров е в много тежко състояние – през цялото време говори за маски и бухалки. Всеки нормален човек в такава обстановка не би се почувствал в най-добрата си форма", отбеляза Итова.

Двамата изразиха надежда, че до една седмица Панов ще е добре и ще бъде изслушан от ВСС. Както и отбелязаха, че до последния ден той много активно подготвял кандидатурата си, работел по своята концепция (Панов трябваше да представи концепцията си в сряда пред ВСС, а бе блъснат във вторник б.р.) и че се надяват МВР по най-бързия начин да изясни случая с катастрофата.

Запитани още веднъж дали сериозно не вярват, че това са съвпадения, Милка Итова отговори:

"Факт е, че работят на едно място в съдебната власт, факт е, че Сертов стана дни преди това... И това, че го е завел (Панов, б.р.) някакъв руснак до болницата... Въобще много случайности." 

 

Двамата поясниха, че ако Лазар Панов продължава да е твърд в отказа си, процедурата продължава с един кандидат (съдия Павлина Панова, зам-председател на ВКС, б.р.) и на 29 януари все пак ще има гласуване.

Итова и Узунов се оплакаха, че трябва да проведат този важен избор в обсатновка на "безпрецедентен натиск" от страна на политици, от съдии, които правят подписки, без дори ръководството им още да е изслушано пред ВСС.

"Дори от собствения ни министър на правосъдието сме притискани - каза Узунов, който е член на Съвета от парламентарната квота. - Чух го вчера да казва, че  ВСС ще замаже еди какво си. Редно ли е?! Това държавническо поведение ли е какво той предполага, че ще замажем?!"

На реплика на водещата, че Радан Кънев пък директно ги е нарекъл мафия и бухалки, двамата отговориха, че Радан Кънев не е министър на правосъдието. 

- Защо Христо Иванов подозира, че ще замажете положението - попита водещата.

- Ами питайте го него! Питайте го дали в СГС се извърши проверка на системата по негова инициатива или по инициатива на ВСС - репликира Узунов.

Итова припомни и изявлението на Иванов, че ако ВСС не вземе мерки за нов софтуер за случайно разпределение на делата, негвото министероство щяло да направи такъв и да го подари на ВСС. Работата на изпълнителната власт обаче била не да подарява софтуер, а да осигури финансиране за такъв.

Тя каза, че точно преди 1 година има одобрен проект по Оперативна програма "Административен капацитет" и е решено от ВСС да бъде изграден такъв, но проектът е на етап тръжна документация и трябва да стане до края на 2015 г. Той ще разпределя всички дела в цялата система централизирано.

Според нея заради настоящия натиск не е нормално да се откажат от този на практика безплатен продукт и да се взимат пари от държавата за друг.

Тя подчерта още, че от досегашните проверки в СГС не се е установила манипулация на системата, нарушение, а само се е  оказало, че системата е възможно да бъде манипулирана. Доказателства за това обаче нямало.

Итова смята, че евентуалните манипулации в компрометираната система Law Choice винаги оставят следи и даде пример с бургаски съдия, който е наказан заради това.

Колегата ѝ Узнов я подкрепи, като напомни, че настоящият състав на ВСС до момента е отстранил около10 магистрати от длъжност заради различни корупционни прояви, но този факт се премълчавал от медиите.