Досега са изплатени към 2,255 млрд. лева, или около 2/3 от общия размер на гарантираните влогове в КТБ. Данните на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) показват, че 60 хил. души са отишли да получат средствата си, или около 1/4 от клиентите с гарантирани влогове. Това означава, че хората с по-големи влогове първи са отишли да получат парите си.

Това коментира пред „Седмицата” на Дарик радио шефът на фонда Радослав Миленков. Той допълни, че няма официална статистика, но около 2% от средствата са изтеглени в брой, а повечето пари са останали в банковата система.

Миленков заяви, че подкрепя напълно обявяването на цесиите за недействително, защото това е мярка в подкрепа на масата на несъстоятелността.

Така ФГВБ ще има възможност да набере повече средства и да възстанови по-лесно заема от държавата за изплащането на гарантираните влогове, каза Миленков.

Общо фондът има да изплаща 3,6 млрд. лева. Натрупаните суми в него за гарантиране на влоговете бяха 2,1 млрд. лева.

Всички средства са налични, след като държавата отпусна заем от 2 млрд. лева, уточни Миленков.

Той обясни и че има решение на фонда за наемане на фирми, които да проследят паричните потоци от КТБ. Според Миленков вече се водели преговори, но отказа да даде повече подробности по тази процедура.

Миленков обясни, че предстоят промени в законодателството, които предвиждат при банка, която не може да изпълнява своите задължения, гарантираните влогове да започнат да се изплащат след 7-я работен ден. Това изискване произтича от европейското членство на страната ни и е напълно възможно да се изпълнява.

Средствата ще бъдат намерени от различни източници, като Фондът води преговори с големи финансови институции за сключване на стенд бай споразумение за отпускане на пари в случай на нужда. На този етап обаче те все още не са финализирани, каза Миленков.

Европейската директива предвижда нови инструменти, в които може да се инвестират и собствените средства на фондовете за гарантиране на влоговете, макар и водещ критерий да е минимизиране на риска. С прилагането на новата директива в българското законодателство ФГВБ ще може да инвестира не само в български ДЦК, но и в книжа на други европейски държави, които имат по-добра доходност.