Властите в Люксембург са обвинили в кражба и пране на пари французин заподозрян, че е изнесъл поверителните данъчни досиета, които са в основата на “Люкслийкс” – разкритията за данъчни облекчения отпускани на транснационални дружества в Люксембург, които разклатиха стола на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Великото херцогство.

Заподозреният е бивш служител на люксембургски офис на консултантско-счетоводната фирма Прайс-Уотърхаус-Купърс, съобщава белгийският всекидневник “Соар”. Тя е подала жалба срещу неизвестен извършител през юни 2012 година, когато от предаване на френската телевизия ТФ2 установила, че са ѝ откраднати поверителни документи. Предполага се, че това е станало през 2010 година.

Безрезултатното следствие е било подновено през ноември тази година, след като Международният консорциум за разследваща журналистика публикува 28 000 страници поверителни актове на данъчната администрация на Люксембург, с които тя е позволявала на международни компании като Пепси Кола, Веризон, ИКЕА, Дойче банк, Епъл, Амазон, Хайнц, АИГ да спасят от облагане милиарди евро печалби.

Юнкер, който беше министър-председател на Люксембург от 1995 до 2014 година, обясни, че това е ставало в съответствие с националното и с европейското законодателство и че подобни преференциални режими има още в 22 страни на Европейския съюз. Той обаче призна, че практиката е била морално укорима заради лишенията, които стотици милиони европейци са търпели в същото време заради кризата.

Юнкер председателстваше финансовите министри на страните от еврозоната от 2005 до 2013 година и беше един от архитектите на политиката на бюджетна строгост и програмите за преструктуриране и финансово оздравяване на тежко задлъжнели държави като Гърция, Португалия, Ирландия.

Властите в Люксембург не са разкрили самоличността на заподозрения за кражбата на документите. Знае се обаче, че той е французин и живее във Франция, пише “Соар”. Той е бил разпитан в Люксембург по искане на тамошните власти в специално съставена за случая съдебна комисия и веднага след това обвинен. Обвиненията срещу него включват кражба, нарушаване на професионалната и служебната тайна, измама с цел проникване в защитена база данни.