Войските на Украйна са в пълна бойна готовност, след заповед от късно снощи на изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов, предаде агенция УНИАН. Издадох заповедта, отчитайки потенциалната опасност от агресия, обяви той.

"За решението на тази агресия няма никакво основание", коментира държавният глава решението на Съвета на федерациите на Русия да даде право на Путин да вкара руски войски в Украйна. Всякакви приказки за заплаха за рускоезичните граждани на Украйна са "измислени и лъжливи", подчерта Турчинов.

Спешно бе засилена орханата на летищата, гарите, стратегическите и инфраструктурни обекти. Разработен е вече и план от специалистите в областта на отбраната и сигурността в случай на директно военно нападение.

"Днес вече не е важно кой е ляв и кой десен, кой е член на дадена партия или обществена организация - ние всички сме украинци и сме длъжни да се обединим в името на нашата страна", призова президентът и се обърна с молба към гражданите да запазят спокойствие, да не изпадат в паника и да имат вяра в бъдещето на Украйна.