Има реална заплаха за живота и здравето на руските граждани и многото на брой руснаци на територията на Украйна, заяви руският президент в телефонен разговор с американския си колега Барак Обама.

Разговорът се състоя късно в събота и трая цели 90 минути, предаде ИТАР-ТАСС. Той бе проведен по инициатива на Обама.

Двамата лидери разговаряха часове, след като Путин получи разрешения от горната камара на руския парламент да прати войски в Украйна. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, заяви след това, че президентът все още не е взел решение по въпроса.

В разговора си с Обама Путин изтъкна, че Русия си запазва правото да защитава своите интереси и тези на живеещото в Украйна рускоезично население в случай на разпростиране на насилието в източните региони на страната.

Обама каза на колегата си, че Русия е извършила очевидно нарушение на суверенитета на Украйна, като е пратила войски в Крим. Той предупреди, че стъпката може да има сериозни последствия. САЩ осъждат руската военна интервенция в Украйна, се казва в изявление на Белия дом след разговора. Москва бе предупредена, че продължаващото от нейна страна нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще разклати международните й позиции, и то още в близките часове и дни. Това ще доведе до политическа и икономическа изолация на Кремъл. Вашингтон има намерение да проведе консултации за украинската криза със своите съюзници и партньори в Съвета за сигурност на ООН, Северноатлантическия съвет, ОССЕ, както и със страните , подписали Меморандума от Будапеша за Украйна през 1997 г.

САЩ ще прекратят участието си в подготвителните срещи за предстоящия през лятото форум на Г-8 в руския град Сочи. 

Обама заяви, че ако Русия се притеснява за отношението към етническите руснаци и другите малцинства в Украйна, ангажирането с този проблем трябва да е по мирен и пряк път с правителството в Киев и чрез разполагането на международни наблюдатели под егидата на Съвета за сигурност на ООН и ОССЕ. Русия е член на двете организации и ще може да вземе участие в мисията.

Украинският народ има правото да решава сам съдбата си, добави Обама. Той нареди на администрацията си да продължи работата с партньорите си по подпомагане на сегашното правителство в Киев.

Преди да говори с Обама, Путин е водил разговори и с британския премиер Дейвид Камерън, френския президент Франсоа Оланд и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

"Няма да има никакво извинение за военна намеса в Украйна. Светът гледа", казал Камерън.

Оланд изразил голяма тревога и призовал Путин да избегне употребата на сила. Той призова европейските страни да вземат твърдо решение за намиране на намчин за излизане от кризата в Крим.

"Днес ситуацията в Европа е вероятно най-тревожна след съветското нахлуване в ехословакия през 1958 г.", заяви високопоставен западен дипломат, пожгелал анонимност, цитиран от израелския в. "Аарец". "Реалистично трябва да приемем, че Крим е в руски ръце. Предизвикателството сега е да възпрем Русия да не превземе и рускоговорещия изток на Украйна", добави той.

На извънредна сесия на Съвета за ООН късно в събота украинският постоянен представител Юрий Сергеев настоя организацията да направи всичко възможно да спре руската агресия.