Руският премиер Дмитрий Медведев написа напоителна статия във вестник "Независимая газета", в която даде България като лош пример за това какво я чака Украйна, ако влезе в Европейския съюз. В статията си Медведев дава новите тезиси, по които се строят взаимоотношенията между Русия и Украйна.

"Киев си струва да се вгледа в опита на своите югозападни съседи, които все пак влязоха в ЕС. Да оцени какво се е изменило в тяхната икономика, увеличил ли се е след това техният брутен вътрешен продукт (БВП), доколко са пораснали или спаднали доходите на населението и каква е динамиката на безработицата. И главното, много ли чужди инвестиции са влезли при тях или напротив – обемите им са се съкратили в пъти", пише Медведев.

Руският премиер сочи като отрицателен пример България:

"След влизането на страната в ЕС през 2007 година за 6 години безработицата се е увеличила от 6,9 до 11,8%. Чуждите инвестиции са намалели за същия период почти 9 пъти (от 9,051 милиарда евро до 1,092 милиарда евро). А нали тези страни с нищо не са по-лоши от Украйна, примерно са съпоставими по равнището на развитие и природно-климатичните условия", посочва Медведев.