След няколкомесечна операция, провеждана при най-голяма секретност по целия свят, полицията и жандармерията на девет държави нанесоха днес зрелищен удар в самото сърце на „тъмната мрежа“, нивото за нелегална дейност в интернет, пише френският в. „Фигаро“.

Там, в дълбините на мрежата, където трафикантите смятаха, че могат да просперират анонимно, специализирани агенти арестуваха не по-малко от 150 души, участващи в продажбата или покупката на десетки хиляди стоки и услуги от всички разклонения на организираната престъпност.

Координирана от Европол, операцията, наречена "Dark HunTOR" (игра на думи с "ловец" и TOR - известният софтуер за влизане в т.нар. Dark web), доведе до конфискуването на повече от 26,7 милиона евро в брой и криптовалута, 45 огнестрелни оръжия, предназначени за извършване на грабежи и убийства, както и 234 килограма наркотици. Сред конфискуваните наркотици са 150 килограма амфетамин, 27 килограма опиоиди и 25 000 хапчета екстази. В операцията участваха службите за борба с престъпността на Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ", уточни Европол.

Ударът, нанесен от операцията "Dark HunTOR", е продължение на предишен срещу пиратите в мрежата, който доведе миналия януари до разпадането на DarkMarket, най-големият черен пазар онлайн. Той беше използван за продажба на наркотици, фалшиви документи и пари. В  платформата бяха идентифицирани близо 2400 продавачи и 500 000 потребители. През 20 сървъра, предимно базирани в Молдова, бяха извършени около 320 000 транзакции.

С подкрепата на Европол германските служби арестуваха на германо-датската граница предполагаемия оператор на този сайт, 34-годишен австралиец и иззеха цялата му престъпна инфраструктура. 65 продавачи и клиенти на "тъмната мрежа" вече са арестувани в САЩ, 47 в Германия, 24 в Англия и четирима в Холандия.  Като част от „Dark HunTOR“ италианската финансова полиция сложи край на дейността на две платформи на черния пазар. Едната от тях, наречена DeepSea and Berlusconi, се похвали, че е пуснала онлайн повече от 100 000 реклами . Трима администратори на сайта също бяха арестувани на Апенините.