"Ислямска държава" в Афганистан може да атакува Съединените щати след само шест месеца и има намерение да го направи. Това обяви висш представител на Пентагона пред Конгреса.

"Разузнавателната общност в момента смята, че както "Ислямска държава-Хорасан" (Хорасан - регион, който обхваща територии на Североизточен Иран, Афганистан, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан), така и "Ал Кайда" имат намерение да провеждат външни операции, включително срещу Съединените щати, но в момента нито една от тях няма възможност да направи това. Можем да видим, че "Ислямска държава-Хорасан" ще се сдобие с тази способност след между 6 и 12 месеца", обяви Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси.

Талибаните са врагове на "Ислямска държава". След оттеглянето на американската армия от Афганистан, новите властимащи бяха изправени пред серия от самоубийствени атентати, за които отговорност пое терористичната групировка.

Те включваха бомбардировки срещу шиитска секта и обезглавяване на представител на талибанската милиция в източния град Джалалабад.

В показания пред комисията по въоръжените сили на Сената Кал каза, че все още не е ясно дали талибаните имат способността да се борят ефективно с "Ислямска държава". 

"Нашата оценка е, че талибаните и "Ислямска държава-Хорасан" са смъртни врагове. Така че талибаните са силно мотивирани да преследват "Ислямска държава-Хорасан". Все още не ясно до колко са способни да го правят", каза Кал.

Според него групировката разполага с "няколко хиляди" бойци.

Амир Хан Мутаки, изпълняващ длъжността външен министър на новото талибанско правителство, заяви, че заплахата от бойците на "Ислямска държава"
ще бъде преодоляна. Той също така увери, че Афганистан няма да се превърне в база за атаки срещу други страни.

Кал предполага, че "Ал Кайда" в Афганистан представлява по-сложен проблем, като се имат предвид близките й връзки с талибаните. Именно тези топли отношения предизвикаха военната намеса на САЩ в Афганистан през 2001 г. след атаките на терористичната организация на 11 септември 2001 г. Талибаните тогава открито укриваха лидерите на "Ал Кайда".

Според Кал на "Ал Кайда" може да отнеме "година или две", за да възстанови способността си да извършва атаки срещу Америка.

Джо Байдън заяви, че САЩ ще продължат да бъдат бдителни срещу заплахите, идващи от Афганистан, като извършват операции за събиране на разузнавателна информация в страната за заплахи от групи като "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Въпреки това американски официални представители предупреждават, че идентифицирането и разрушаването на клетки на "Ал Кайда" и "Ислямска държава" е изключително трудно без войски в страната. За тази цел ще бъдат използвани дронове, които в момента са транспортирани от Персийския залив.

Кал каза, че САЩ все още нямат споразумение със съседни на Афганистан страни, които да приемат американски антитерористични войски.