Сунао Тсубой - водещ японски активист против ядреното въоръжаване, който едва оцелял при атомната бомбардировка на Хирошима на 6 август 1945 г., почина на 96-годишна възраст от анемия, предаде Би Би Си.

През 2016 г. той се срещна и поговори за кратко с гостуващия в Хирошима американски президент Барак Обама.

Това бе първата визита на държавен глава на САЩ от атаката насам.

"Успях да изразя мислите си", съобщи след срещата Тсубой, който заемаше главна роля в японска национална организация на оцелелите от атомни и хидрогенни бомби.

Тсубой бил на път към местен университет, когато паднала бомбата, убила повече от 140 000 души. 20-годишният по онова време студент по инженерство получил тежки изгаряния по цялото си тяло.

"Напълно гол, бягах в продължение на 3 часа на 6 август, но повече не можех да продължа", разказа той в интервю за "Франс прес".

Студентът взел камък от земята и написал "Тсубой умира тук" преди да загуби съзнание и да отвори очи няколко седмици по-късно. Бил толкова отслабнал, че в началото на възстановяването си се упражнявал да пълзи по земята.

Тсубой станал учител по математика и преподавал в различни училища в Япония. Той разказвал на учениците за опита си от войната. Така децата започнали да го наричат "Г-н Флаш-бум".

"Никога не се предавайте" - това е съвет, който често давал на активистите против ядреното въоръжаване.

"Не бива само да тъжим за смъртта на един от великите лидери на нашата кауза, а да продължим да вървим неотклонно по неговия път и да помним думите му", сподели пред японска телевизия Акира Кавасаки от "Международна кампания за забрана на ядреното оръжие".

Около 127 000 са оцелелите от атаките с ядрено оръжие срещу Хирошима и Нагасаки, които са все още живи.

Сунао Тсубой е наследен от две дъщери и син, предава Асошиейтед прес.