"Няма внесена друга кандидатура освен тази на предишното заседание - за съдия Галина Захарова от ВКС. До този момент остава само една кандидатура."

Това съобщи днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев на четвъртото и последно - по закон - заседание на Пленума, на което можеше да се представят кандидатури за председател на Върховния касационен съд.

Тъй като и никой от членовете на ВСС не направи ново предложение устно днес - каквото право имат, правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че с това този стадий от процедурата приключва.

Захарова, която сега е зам.-председател на съда и не е пресилено да се каже - всепризнат авторитет, отива на избори сама срещу себе си.

Галина Захарова бе предложена с огромно мнозинство от пленума на съдиите на самия Върховен съд - 83 от 84 присъстващи (последната е била тя и не е гласувала за себе си, б.р.).

После кандидатурата бе подкрепена от правосъдния министър Янаки Стоилов, както и от Висшия адвокатски съвет. Затова и се чака как ще реагира монолитното мнозинство в Съвета, което наброява поне 18-19 гласа 

За илюстративен пример може да се приведе, че през есента на 2019 г. за Иван Гешев гласуваха точно 20 души от Съвета - при изискване за 17. "Против" назначаванто му бяха и при двата тура само по 4-ма, макар и различни членове на ВСС. 

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г.