Полша извика посланика на Белгия, след като белгийският премиер Александър де Кро обвини Варшава, че си "играе с огъня". Думите бяха казани по повод спора между Варшава и Европейския съюз за върховенството на закона, предаде БТА.

Говорител на полското външно министерство, цитиран от Полската агенция по печата (ПАП), каза, че посланикът е повикан във връзка с казаното от Де Кро в Брюж в сряда. Коментарът му бе по повод интервю, дадено от полския премиер Матеуш Моравецки за британския в. "Файненшъл таймс".

В него Моравецки каза, че ако ЕК, спирайки обещаните пари за Полша, "започне трета световна война", той ще защитава правата й с всички възможни средства.

"На тези, които дават провокативни интервюта и смятат, че за тях е политически необходимо да обявят във "Файненшъл таймс" нова световна война, искам да кажа: вие играете много опасна игра. Вие си играете с огъня, когато тръгвате да водите война с европейските си партньори заради вътрешнополитически причини", заяви Де Кро по повод изказването на Моравецки.