Беларуските власти блокираха уебсайта на "Дойче веле", заяви днес германската международна обществена медия, цитирана от ДПА.

Според "Дойче веле" беларуското министерство на информацията е оправдало решението, като казало, че медията е публикувала материали, съдържали връзки, определени като екстремистки от беларуските съдебни власти.

Генералният директор на "Дойче веле" Петер Лимбург определи решението като "напълно нелепо". Това е "отчаяна постъпка" от страна на беларуските власти, каза той.

Говорител на германското министерство на външните работи съобщи, че посланикът на Германия в Беларус е поискал обяснение от беларуското външно министерство и е настоял да бъде възстановен достъпът до уебсайта.

"Значителното използване на независимо медийно съдържание ясно показва, че хората в Беларус вече нямат доверие на контролираните от държавата медии", заяви Лимбург.

"Дойче веле" каза, че доста е разширила покритието си в Беларус от началото на годината.

Миналата седмица беларуските власти спряха дейността на американски хуманитарни и комуникационни агенции и накараха посолството на САЩ да уволни над 20 беларуски граждани от своя персонал, припомня ДПА.