Парфюмът мирише на мърша, кафето - на прясно изгоряла пепел, а собственото тяло - на току що обелен и нарязан лук. Състояниято се нарича паросмия и означава изменения в обонянието вследствие заболяване. Обикновено промените настъпват след травма на главата или инфекция в носа, а след настъпването на COVID близо 7 милиона души, преминали през новия вирус, страдат от паросмия, сочи международно изследване, цитирано от британския в. “Гардиън”. Обикновено става дума за хора, които са загубили обонянието си, когато са се разболяли, а след това са започнали да объркват миризмите.


Причината за това явление се крие в горната част на носната кухина. На около 7 сантиметра над ноздрите. Там се крият специални неврони, които прихващат молекулите на миризмите от вдишания въздух, и изпращат електрически импулси до мозъка, които тялото ни разчита като усещане за различни миризми. Работата на тези неврони може да се обърка от болести като COVID и така се появява паросмията. 

Объркването на миризмите е различно при различни хора. Едни имат непоносимост към хляб, защото им мирише на мърша. Други описват миризмата на печено месо като на наакан бебешки памперс, а трети не могат да понасят миризмите от праха за пране и омекотителите. 

Лечение в медицинския смисъл на думата няма. Обикновено лекарите предписват диета от храни, които се възприемат нормално от конкретното обоняние.

Опитът сочи, че при някои хора паросмията досега е преминавала за период от 6 месеца до три години, но с разпространението на COVID и нарастването на случаите няма никакви наблюдения дали състоянието се подобрява за такъв период. Напротив, редица пациенти споделят с лекарите си, че месеци след оздравяване от коронавирусната инфекция, развиват непоносимост към определени миризми.  Има и много тежки случаи, при които хора развиват непоносимост към свеж въздух и дори не може да излизат навън. Други отслабват чувствително, защото ограничават доста храни, които не могат да консумират. 

Няколко изследователски екипа работят върху функциите на невроните в носа, за да потърсят ефективни начини за нормализиране на начина, по който предават сигнали до мозъка и вероятно скоро ще се стигне до бързо лечение на това явление. Към момента не е ясно колко време отнема възстановяването, а при определени хора въпреки намаляването на неприятното усещане при различните миризми обонянието им никога не е същото.