"Това дело за мен е странно."

Така новият министър на правосъдието Иван Демерджиев коментира пред БНР факта, че главният прокурор Гешев даде на Конституционния съд въпроса - защо му взимат имуществото на Бюрото по защита, което премина към правосъдното ведомство.

"Ако наистина прехвърлянето на имущество от Бюрото от прокуратурата към МП е толкова важно, че да бъде конституционен проблем, за мен възниква въпросът - защо толкова много вещи са извадени от това имущество и са разпределени на други места из прокуратурата? Става дума за над 15 автомобила и други вещи, включително косачка и малък трактор.

Те са били зачислени на Бюрото и сега не се предават на министерството.

Както Клуб Z писа, във ВСС настана скандал покрай писмо на Янаки Стоилов и отговор на Гешев, от който се разбра, че още докато той бранеше в парламента Бюрото да остане към него (защото иначе охраната на защитени свидетели щяла да стане "една смешка", по думите му) зам.-главен прокурор е разпоредил активи на Бюрото да се прехъврлят "на пожар" на прокуратурата, включително двата бронирани джипа "Фолксваген Туарег" за по близо 500 000 лв. бройката, които се ползват... ясно от кого. Става въпрос за цял списък с активи.

Сега вече едно от осонованията на Гешев да прати в КС въпроса бе, че не може Народното събрание да се разпорежда с имущество на прокуратурата - а само ВСС има това право. 

"Сега има две противоречиви тези - че въпросът с имуществото е конституционен проблем, от друга страна, че тази дейност може да функционира в МП без 15 автомобила и още 45 позиции и други вещи?

Да изясни главният прокурор това, спорът е за всички тези вещи. Тези вещи не са предназначени за стандарта на живот на някой, който управлява Бюрото, а те са държавни и са за дейността на Бюрото. Те трябва сега да преминат в МП", каза още Демерджиев.

Иначе по думите му сред самите служители няма напрежение и те вече са към МП.

"Мисля, че проф. Янаки Стоилов ще се впише много добре в Конституционния съд, радвам се, че имах възможност да работя известно време с него, той е изключителен професионалист", каза пред БНР новият министър.

"По отношение на това дали правосъдният министър има правомощия да иска отстраняване на всеки съдия, магистрат и на тримата големи включително, това е безспорно, а има такова дело в КС и естествено това е в правомощията на КС, така че чакаме неговото решение", каза още Иван Демерджиев.

Клуб Z напомня, че това пък дело бе инициирано от самия Стоилов, след като ВСС прати "в коша" опита му да стартира процедура по импийчмънт на главния прокурор.

На въпрос кога се очаква ЕК да одобри Плана за възстановяване и развитие, министърът на правосъдието каза, че първият призив на Европейската комисия е бил да бъдем по-решителни в мерките, които разписваме:

"Ние осъзнахме, че така ще се решат проблеми, натрупани през годините. Включително да има контрол над Главния прокурор и актовете му. Реакцията е все по-положителна, работим усилено и сме много близо до финализирането на окончателния вариант на разписаните механизми в Плана. Това финансиране по Плана е, ако ние предложим мерки, осигуряващи върховенството на правото", поясни още Демерджиев.

"ЕС поставя пред нас изискването върховенството на правото и спазването му да стане залог за получаване на милиардите по Плана. Реформите в сферата на правосъдието да бъдат цената на тези милиарди. Това смятам, че иска ЕК да види реформите, преведени в реални действия", смята Демерджиев.

"По отношение на контрола и разследването на Главния прокурор предлагаме това да става от прокурор или следовател на случаен принцип", заяви още той.