Европа остава единственият регион, в който коронавирусът продължава да печели територии, по данни на Световната здравна организация (СЗО). Броят на новите случаи е нараснал с 6 на сто към сряда (спрямо повишение от 18 на сто миналата седмица).

Според СЗО повишаването на броя на случаите се обяснява с комбинация от недостатъчно ваксинационно покритие и облекчаване на мерките срещу КОВИД-19. По данни на европейския клон на организацията броят на хоспитализациите е нараснал повече от два пъти за една седмица.

Равнището на заразяване през седмицата беше най-високо в Европа (192 нови случая на 100 000 души), следвана от двете Америки (72 нови случая на 100 000). В Европа най-голямо повишение на броя на новите случаи отбелязват Великобритания, Русия, Румъния и Турция, макар че увеличение регистрират и Полша, Чехия и други страни от Централна и Източна Европа.

Някои учени се опасяват, че отслабването на имунитета от ваксините в Европа може да доведе до ново рязко повишение на броя на случаите през зимата.

СЗО определи вчера темпото на разпространение на коронавируса в Европа като "силно притеснително" и предупреди, че това може да доведе до още половин милион смъртни случая на континента до края на февруари.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус бяха регистрирани в Германия второ поредно денонощие в Германия - над 37 хиляди, предаде ТАСС.

Досегашната пикова стойност от близо 34 хиляди новозаразени бе отчетена едва вчера. Предишният рекорд обаче бе поставен преди повече от половин година.

Институтът по вирусология "Роберт Кох", който е под шапката на германското министерство на здравеопазването, съобщи днес за 37 120 потвърдени заразени за изминалите 24 часа, срещу 33 949 през предходното денонощие.

От началото на пандемията в Германия, с население от 83 милиона души, са потвърдени близо 4,7 милиона заразени.

Смъртните случаи, свързани с коронавируса, в страната за изминалите 24 часа са 154, при 165 през предходното денонощие. Над 96 хиляди заразени са починали в Германия от началото на пандемията.

Дания отчете рекорден за тази година брой новозаразени с коронавирус за последното денонощие. Това става, след като през септември властите там отмениха почти всички останали в сила мерки срещу разпространението на заразата, предаде ДПА.

За изминалите 24 часа скандинавската страна отчете 2598 нови случая на заразяване, най-големия скок за денонощие дотук през годината, показват официалните данни от днес. Това е с около 600 повече от вчера.

Според министерството на здравеопазването този брой е най-високият от 30 декември 2020 г.

През първата седмица на миналия ноември, преди да започне ваксинацията, броят на новите случаи се движеше около 1000 на денонощие.

За последните 24 часа са отчетени пет смъртни случая, свързани с коронавируса, показват данните.

На 10 септември Дания отмени и последните от мерките срещу разпространението на коронавируса, които бяха останали в сила, в това число и задължителното носене на маска. Единствено бяха запазени ограниченията за влизане на датска територия.

Правителството в Копенхаген обоснова това с високия процент ваксинирани в Дания и с факта, че пандемията е под контрол.

Нужни бяха само няколко седмици случаите на заразяване отново да започнат да се увеличават. Повишение в броя им беше отчетено още в средата на октомври.

Белгия отчете вчера рязко увеличение на ковид инфекциите и хоспитализациите до равнища, наблюдавани за последно през октомври 2020 г. Това става само три дни след като САЩ посъветваха гражданите си да не пътуват дотам, предаде Ройтерс.

За последните 14 дни средно на денонощие е имало по 6728 нови случая на заразяване, което е с 36 процента повече в сравнение с преди седмица. За последните седем дни средно на денонощие в болница са постъпвали по 164 пациенти с ковид, което е 31-процентно увеличение. В интензивно отделение се намират 343 пациенти.

През октомври миналата година Белгия влезе за втори път в локдаун заради пандемията, само няколко дни след като беше отчела сходен брой на хоспитализациите.

В понеделник Американският център за контрол и превенция на болестите постави Белгия в списъка на най-високо рисковите страни и издаде препоръка хора, които не са напълно ваксинирани, да не пътуват дотам.

Русия регистрира през последното денонощие близо 1200 смъртни случая заради коронавируса. Новите заразени пак са над 40 хиляди, предаде ТАСС.

Федералният оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи днес за 1192 починали за изминалите 24 часа. Рекордът от само три смъртни случая повече бе отчетен вчера. Общият брой на починалите заради коронавируса в страната по данни на щаба вече е над 244 хиляди - най-много в цяла Европа.


Новите заразени отново са над 40 хиляди - за шести път през последните седем денонощия (с изключение на вторник). Потвърдените случаи на коронавирус в Русия, с население от около 144 милиона души, вече са общо 8,714 милиона - показател, по който страната е на пето място в Европа и втора в Европа след Великобритания.

Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на зараза

Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на коронавирусната зараза, пише в. "Ню Йорк таймс".

След като се превърна в средище на съпротивата срещу въведения от правителството нов здравен пропуск, североизточният пристанищен град Триест стана и гореща точка на заразата.

Когато Италия въведе миналия месец най-строгия и най-широкообхватен режим със здравен пропуск в Европа, Триест се превърна в епицентър на протести. Противници на ваксините изразяваха недоволството си заедно с пристанищните работници, които скандираха, че мярката нарушава правото им на труд.

Сега, две седмици по-късно, Триест е център на нещо друго: той стана огнище на случаи на заразяване с коронавирус, за които се смята, че са пряко свързани с протестите. Има опасност от претоварване на интензивните отделения и от опетняване на репутацията на града, който в миналото се е славел като космополитно средище в рамките на Австро-унгарската империя, а понастоящем има амбицията да съживи пристанището си.


БТА