Националната здравноосигурителна каса може да посрещне 2015 година с 80 млн. лв. повече, ако депутатите от ДПС успеят да се преборят за сумата преди окончателното приемане на проектобюджета на институцията в пленарната зала. Лично лидерът на движението Лютви Местан поиска парите да бъдат добавени в план-сметката на касата за догодина по време на днешното заседание на парламентарната бюджетна комисия. Предложениет му не беше прието, но от партията са категорични, че ще внесат текста повторно по време на дебатите в пленарната зала.

Припомняме, че парите бяха тихомълком орязани от проектобюджета на касата преди план-сметката да бъде внесена за обсъждане в Нардното събрание. Надзорът на касата одобри балансиран бюджет от 3,155 млрд. лв., а депутатите започнаха дебатите си върху сумата от 3,075 млрд. лв. Точно тя беше приета на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси днес.

Друг спорен момент в обсъждания документ е включената забрана здравната каса да подписва договори за нови дейности с досегашните си партньори. Също така тя получава и правото да отказва да работи с лечебни заведения, получили лицнза си след 1 януари 2015 година. На днешното заседание на бюджетната комисия идеята беше оспорена от депутата Мая Манолова от БСП, но не срещна подкрепата на колегите й от управляващото мнозинство.

Междувременно директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова сподели пред журналисти, че със или без 80-те милиона лева, планираните средства в касата пак няма да са достатъчни за покриване на всички здравноосигурителни дейности догодина.

Очаквайте подробности.