Възрастта за пенсиониране няма да се пипа и на този етап замръзва на сегашните си нива от 60 години и осем месеца за жените и 63 години и осем месеца за мъжете. Под този текст в проектозакона за бюджет на Държавното обществено осигуряване догодина се подписаха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси по време на второто четене на документа днес. Поправката вече беше договорена лично от премиера Бойко Борисов на среща със синдикалните организации тази неделя, и почти сигурно ще премине и финалното гласуване в пленарната зала.

Работодателските организации не одобряват запазването на възрастта, но са склонни да я подкрепят, заради включеното в проекта увеличаване на осигурителния стаж за пенсия. Според приетите текстове, той ще нарастне с 4 месеца през следващата година и жените ще се пенсионират след 35, а мъжете - след 38 години активна работа на пазара на труда. По този начин излизането в заслужена почивка на всички, навършили години за пенсия през 2015-а, ще бъде отложено, а бюджетът на държавното обществено осигуряване ще успее да спести поне няколко милиона лева.

Другите важни промени в пенсионни модел касаят средствата, които всеки българин заделя за допълнително осигуряване. От следващата година служителите ще могат сами да избират дали да внасят парите си в Националния осигурителен институт (НОИ) на солидарен принцип или да трупат сумата в индивидуална партида в някой от частните пенсионни фондове. Уловката е, че който не посочи изрично желанието си, ще бъде служебно преразпределян в НОИ. След ожесточени спорове дали не се прави тайна национализация на парите на осигуряващите се, включително и в телевизионния ефир, промяната бе подкрепена единствено от ГЕРБ, но тепърва ще се дискутира и в пленарната зала.

Допълнително ще се умува и върху наказанията за работодателите, които си позволяват да "пестят" от осигуровки. От ГЕРБ и Патриотичния фронт предлагат глобата за подобно провинение да бъде увличена до 2 хил. лв. и до пет години затвор. Така всяка фирма, която не подаде декларация за осигуровките на служителите си, укрие част от тях или не ги внася въобще, ще носи  наказателна отговорност и ще отговаря пред съда.

Приети бяха и промени в размера на минималните осигурителни вноски за земеделските производители, които догодина ще бъдат увеличени на 300 лв., а не на 420 лв., каквато беше първоначалната идея.

Очаквайте подробности.