"Сривът на рублата означава само едно - че икономиката на Русия се движи към катастрофата. И това става не само заради падането на цените на петрола, защото вчера например те малко се вдигнаха."

Така коментира за Клуб Z стремглавото падане на руската национална валута експертът Михаил Крутихин.

Този срив е признак на загуба на доверие в руската финансова система, смята Крутихин. Според него вече не може да има увереност, че дребният и средният бизнес ще оцелеят в тази ситуация. Повишаването на основния лихвен процент от страна на Централната банка ги лишава от достъп към финанси. Това води до отдръпването на хора от бизнеса.

"Вече наблюдаваме и изтичане на капитали от Русия, което особено много бе ускорено вчера и днес", изтъкна Крутихин.

"Много се опасявам, че резултатът от всичко това ще бъде, че правителството на Русия ще прибегне до мобилизационна икономика. То ще поиска вдигане на данъците, затягане на коланите, ще обяви случващото се за вражеско попълзновение на Америка и Европа. Не трябва да очакваме нищо добро", смята специалистът.

Според него при всички положения трябва да се изчака речта на президента Владимир Путин на 18 декември, на която той ще отговаря на въпроси онлайн. Може би той ще каже нещо. Преди това събитие не би трябвало да очакваме нищо сериозно.

Крутихин не изключва и вероятност от война.

"Допускам ставащото да доведе както до стълкновения вътре в Русия и социални бунтове, така и до нападение срещу Украйна. Вече виждаме от известно време насам провокациите на руските военни самолети над Балтийско море и Северния Атлантик. Напълно е възможно Русия да предприеме военна авантюра, за да прикрие икономическия си провал", заяви той.

Михаил Крутихин обаче не смята за сериозни появилите се в Москва слухове за сваляне на премиера Дмитрий Медведев. Причината според него е, че министър-председателят на Русия е марионетка и от него не зависи нищо и е все едно дали е на тази пост или не.

В бъдеще обаче не е изключено Путин да бъде свален, допуска Крутихин.

"Разбира се, в момента позициите му са много здрави. Но не изключвам след време един елит да реши да го отстрани. Този елит ще бъде чекистки, съставен от бивши чекисти", прогнозира руският експерт.

Чекисти в Русия наричат агентите на тайните служби. Названието иде от ЧК - Извънредната комисия, създадена след Октомврийската революция през 1917 г. Неин наследник днес е ФСБ - Федералната служба за сигурност.