България задейства Механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи днес говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари.

Това е направено вчера и причина са рязко увеличилите се случаи на зараза и смърт в резултат на COVID-19.

Българските власти са поискали медицинско оборудване, отговори Уйвари на въпрос на Клуб Z. Става дума за значителен брой апарати за обдишване, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.

В момента ЕК чрез своя Координационен център за бърз отговор поддържа непрекъснати контакти с всички страни членки на ЕС, както и с всеки, който е в състояние да осигури поисканото оборудване, каза още говорителят. Помощ ще бъде оказана и чрез наличните запаси на rescEU – резерва на Механизма. Негови складове има в редица страни членки.

Ако е необходимо транспортиране, Комисията поема 75 на сто от неговата стойност, припомни Балаж Уйвари.

Министерството на здравеопазването също потвърди, че от българска страна е отправено подобно искане, чак, едва след като новината дойде от Брюксел. От МЗ твърдят, че целта на това действие е да се застрахова страната и да е подготвена в случай на "рязко влошаване на пандемичната ситуация".

"Министерството на здравеопазването поиска да се активира Механизмът на ЕС за гражданска защита. По този механизъм страната ни може да получи:

- медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/;
- апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC);
- респиратори за инвазивна интервенция;
- реанимационни легла за интензивни отделения;
- пациентски монитори;
- медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

"Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства. Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията", обясняват още от здравното министерство.

България е третата страна от ЕК, която през последните седмици иска евроепйска помощ. Преди нея това се наложи на Румъния и Латвия. Подобно на България и в тези страни, процентът на неваксинирани е мното висок, те също са сред най-засегнатите от четвъртата вълна на коронавируса.

Още на 21 октомври при въвеждането на т. нар. зелен сертификат в България от МЗ съобщиха, че еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду е подкрепила тази мярка, но е изразила и притеснението си от развитието на епидемията в страната ни. Кириакиду е предложила да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19.

Смъртността от COVID на 100 хил. за 14 дни към днешна дата е изключително висока - 30, 58. В Болница са 8526 пациенти, в интензивни структури - 747.

Преди десетина дни стана ясно, че здравните власти се подготвят и за вариант на транспортиране на болни за лечение в съседни страни.

Кацаров: Нямаме нужда от помощ, но я поискахме от Брюксел превантивно

Късно вечерта коментар по темата дойде и лично от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той обясни пред бТВ, че е поискал механизмът да се задейства още преди една седмица. Той потвърди и че съюзниците ни са одобрили искането. 

"Стана от мухата слон. Това е грижата на добрия стопанин, приемете го като застраховка. Ние нямаме непосредствена нужда от помощ, но като цяло ситуацията е тежка и кризата не е отминала. Съществуват рискове да се влоши ситуацията и да имаме нужда от допълнителна апаратура. Затова решихме да отворим тази процедура, да е готова и да я ползваме при нужда", обясни той.