ЕС трябва да блокира полетите от Близкия изток до Беларус, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки.

Той говори на съвместна пресконференция във Варшава с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Моравецки обвини Беларус в държавен тероризъм заради мигрантската криза на границата между двете страни.

„Ясно е, че това, с което си имаме работа тук, е проява на държавен тероризъм", каза премиерът.

Според него с умишленото предизвикване на мигрантската криза беларуският президент Александър Лукашенко си отмъщава на Полша за подкрепата, която тя оказва на опозицията в страната му.

Западните правителства обвиняват Лукашенко, че разпалва напрежението, като дава визи на мигранти с произход предимно от Близкия изток и впоследствие ги изпраща към границата на Беларус с Полша. Така той си отмъщава за европейските санкции, въведени срещу режима му заради репресиите срещу беларуското опозиционно движение след президентските избори през лятото на 2020 г.

„ЕС трябва да реши дали е готов да финансира гранични укрепления, за да помогне на държави като Полша да защитят външните си граници от хибридната атака на Беларус“, заяви Шарл Мишел.

И допълни:

„На базата на мнение на правната служба на Съвета на ЕС е юридическо възможно, като стъпим върху сегашната правна рамка на европейско ниво, да финансираме такава инфраструктура. Това е решение, което следва да бъде взето от Европейската комисия, но при всички положения юридическото становище на Съвета е много ясно“.

Външните министри на страните членки ще обсъдят на 15 ноември възможни нови санкции срещу Беларус, както и санкции срещу страните, от които мигранти пристигат там. Шарл Мишел бе категоричен, че Брюксел ще използва всички инструменти, включително дипломацията, за да преодолее кризата с мигрантите на границата с Беларус.

Полша ще бъде принудена да закрива пунктове за преминаване по границата си с Беларус, ако ситуацията с незаконните мигранти продължи да се влошава, предупреди Моравецки. Той призова час по-скоро да бъде организирана среща на европейските лидери, на която да бъде обсъдено положението на беларуско-полската граница.