Бившият президент на Южна Африка и носител на Нобелова награда за мир Фредерик Вилем де Клерк почина на 85 години, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на фондацията, носеща неговото име, днес.

Последният лидер на страта от времената на апартейда сподели наградата за мир през 1993 г. със своя приемник Нелсън Мандела, когото пусна от затвора.

Де Клерк почина в дома си във Фресне от рак на белите дробове, съобщи фондацията.

Дълбоко консервативен политик, чиято партия дълго време подкрепяше апартейда, Де Клерк в крайна сметка се превърна в неочакван носител на промяната в Южна Африка по време на своето петгодишно управление.

Признавайки опасността от гражданска война, той изненада политическия си клан, като освободи Мандела и легализира Африканския национален конгрес. През 1993 г. де Клерк и други лидери ратифицираха нова конституция, която официално сложи край на десетилетия на расова сегрегация в Южна Африка.

В крайна сметка Де Клерк загуби първите многорасови избори в Южна Африка от Мандела, преди да заеме пост в новото правителство.

Но след като се оттегли от политиката, той направи редица противоречиви коментари за епохата, на която помогна да се сложи край, а наследството му като Нобелов лауреат понякога се оказа противоречиво, коментира Си Ен Ен.