Италия даде гражданство на Мария Башир, първата жена, станала главен прокурор в Афганистан, която беше евакуирана през септември по време на изтеглянето на американските сили, съобщава Франс прес.

През 2009 г. 51-годишната Башир стана главна прокурорка на провинция Херат, в Западен Афганистан, където се бореше срещу корупцията, насилието срещу жени и принудителните бракове.

В края на 90-те години талибаните я лишават от възможност да работи.

"Това беше особено жесток период за жените, всички се страхуваха да отидат на работа и аз също трябваше да остана вкъщи. Тогава отворих у нас незаконно училище за момичетата от квартала", разказа тя в интервю през 2010 година.

През 2011 г. тя получи международната награда, връчвана от Държавния департамент на САЩ на отличили се със смелост жени. Същата година сп. "Форбс" я класира сред 100-те най-влиятелни личности в света.

Мария Башир "е работила в тясно сътрудничество с италианските власти по време на присъствието им в страната, допринасяйки за засилването на институциите и по-общо на правовата държава", подчерта италианското правителство, който одобри решението снощи.

"По този начин Италия иска да покаже подкрепата си за всички други афганистански жени, които продължават да се борят за свободата и правата си, като плащат висока цена", добави днес в изявление министърката на правосъдието Марта Картабия, която поздрави Башир при пристигането й в Рим на 9 септември.