Всички контролни разписки от машинния вот в неделя ще се броят от секционните избирателни комисии, реши ЦИК в последните часове преди деня за размисъл.

Решението е взето с 12 от 15 гласа "за". Предложението идва от зам.-председателя на комисията - Емил Войнов, номинация на БСП. 

А основният мотив е да се възстанови доверието в машинния вот, след като стотици допълнителни машини изникнаха в последните дни. Според доставчика на машини "Сиела Норма" те не са за вота в България, а тестови устройства за Армения и Грузия. Някои политически партии обаче обявиха, че това е опит да се подменят редовните машини и да се фалшифицира вота с манипулирани устройства. ЦИК първоначално не знаеше произхода на новите машини, част от които бяха докарани заедно с допълнителните устройства за вота.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат", заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Против са гласували двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и ветеранът в изборите Цветозар Томов. Те предложиха междинен вариант - разписките да се броят на 100%, но от ЦИК, който беше отхвърлен. 

Според Томов преуморените членове на СИК ще допуснат много грешки при ръчното броене, което ще затрудни вота, особено зад граница.

Самото решение поставя под въпрос наличието на машини изобщо - след като броенето ще трябва да става както и преди - ръчно, извършвано от членовете на секционните избирателни комисии (СИК) с калкулатори. Това, резонно, води до голям брой грешки в протоколите, забавяне на процеса и дори "заложнически драми", на каквито сме ставали свидетели (като тази в зала "Арена Армеец", например).

ЦИК се опита да въведе тази практика още преди две седмици, макар тя да липсва в Изборния кодекс и да е на практика дописване на закона. Върховният административен съд преди седмица отмени решението на ЦИК в частта, в която бе предвидено след броенето на контролните разписки от машинния вот данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Това обаче не отмени броенето на разписките във всички секции.