Полицейските акции срещу търговията с гласове у нас продължиха и в съботния ден, който традиционно е за размисъл.

Вчера и днес спецчасти окупираха десетки населени места в страната в опит да открият предизборните нарушения, предаде Нова телевизия. В благоевградско село имаше два ареста и изземване на списъци с хора, за които се предполага, че контролират вота.

Имаше акции и в Сливенско - там в краен квартал полицаи влязоха в хранителни магазини. В Бургаско също имаше засилено присъствие на жандармерия - отново в магазините имаше полиция и разследващи. Счита се, че хора предлагат на пазаруващи на вересия да им опрощават средствата, като им предлагат да гласуват за даден кандидат.

В Буковлък (Плевенско) също се стигна до арести, а в Комарево бяха задържани синът на кмета и самият кмет. В Сливенско бяха задържани трима души.

Тази сутрин спецчасти блокираха централната част на село Градец. Претърсвания бяха устроени на няколко адреса. Униформени иззеха списъци с имена от търговски обекти. А в бензиностанция бяха открити тетрадки с имена на хора, зареждали на вересия. Образувани са 3 преписки. Жена на 37 години в село Кипилово пък е дала показания, че е предоставяла пари за гласуване за определена партия. Тя отрече и заяви, че е била натопена:

„Натопена съм от човек от селото, с когото имам конфликт. Хората, на които уж съм давала пари, уж са от нейното семейство.”

Други не скриха, че са взели пари за да гласуват.

"По 100 лева върви гласът. Вземаме паричките, отиваме, вземаме си биричка, вземаме си кебапчета, обличаме децата. Значи с жена ми днес ще вземем 200 лева, отивам да взема децата, за да вземем ядене и пиене. И сега ще гледаме да гласуваме пак, ама срещу парите", рече мъж пред Нова тв.

Задържаха служител на „Паркинги и гаражи” в Благоевград по подозрения за участие в схема за купуване на гласове. За него е събрана информация, че е предлагал между 40 и 60 лева за глас. В жилището му са намерени списъци с имена, ЕГН-та и изборни секции. По информация на Нова тв всички хора в списъците са установени, като част от тях вече са признали, че са получили по 40 лева за гласа си. Съседите на задържания не знаят той да е участвал в схема за купуване на гласове.

Полицията организира акция и в Търговищко. В деня за размисъл село Могилец осъмна с по пет кубика дърва,  доставени пред домовете на повечето жители. Някои от хората не знаеха кой им е докарал дърва за огрев. Други твърдяха, че са ги платили на преференциални цени по 90 лева на кубически метър.

Оказа се, че те нямат марки, превозни билети и част от тях са с неясен произход. Някои жители на Могилец побързаха да ги приберат, въпреки че им бяха съставени протоколи и не биваше да ги пипат. В акцията на полицията се включиха и горски служители, които проверяват произхода на дървесината.

В София жандармерия влезе в квартал "Факултета". Според източници на Нова се проверява информация, че служители на Трето районно управление прикриват купуване на гласове в района.