Парламентарната група на Реформаторския блок единодушно потвърди позицията си, че е против предвидените промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи възможност за прехвърляне на средства от лични капиталови партиди към солидарния модел на НОИ. Това обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторите Радан Кънев във фейсбук профила си.

Обсъдихме факта, че такава идея не е залегнала в Програмната декларация на мнозинството и коалиционното споразумение, не е минала през Министерски съвет, не е обсъдена с надзора на НОИ и със социалните партньори в тристранен формат. Дори тези формални основания са достатъчни тя да не се разглежда прибързано и необмислено. При липсваща оценка на въздействието, ефектите върху икономиката са непредвидими, категоричен е Кънев.

Освен това тъмносиният лидер добавя:

Като заместник председател на социалната комисия в ‪‎43-ото Народно събрание‬, изложих и много възражения по същество, които бяха приети от колегите. Капиталовият елемент на пенсионната система следва от неумолими демографски реалности и премахването му ще има съкрушителен ефект върху днес активните поколения, когато дойде време за тяхното пенсиониране. Ако има проблеми в управлението на Професионалните пенсионни фондове и Универсалните пенсионни фондове, те са от компетенциите на КФН, ДАНС и прокуратурата, а не са повод за отстъпление от посоката на пенсионните реформи. Нека засилим контрола и наложим санкции, а не наказваме хората, които са натрупали средства по лични партиди.

Според него Реформаторите ще направят всичко възможно "тази опасна идея да не влиза в пленарна зала по този изненадващ и некоректен начин".

Нека колегите я предложат и защитят в рамките на общ дебат за пенсионната реформа и да защитят вижданията си за пълно връщане към солидарния модел. Да докажат, че подобна философия е икономически и демографски обоснована. Ако все пак тези текстове влязат в зала (което се надяваме да не се случи), нашият глас ще бъде единодушно против, а не "въздържал се", завършва Радан Кънев.