В краткосрочен план повечето руснаци, изглежда, ще се присъединят към президента Владимир Путин в обвиненията му срещу Запада.

Така британският в. "Индипендънт" коментира възможните последствия от главоломния срив на рублата. Вчера тя, макар и за кратко, мина курса 100 за 1 евро и 80 за 1 долар. Централната банка на Русия вдигна основния лихвен процент до 17,5 на сто в опит да овладее инфлацията.

По-голямата заплаха за Запада е евентуалният наследник на Путин, продължава "Индипендънт". С бележещ възход национализъм след анексията на Крим един нов президент ще трябва да обещае на руснаците повече. Залагането на мира няма да е опция. А както коментира през Клуб Z руският експерт Крутихин не е изключено елитни чекисти да свалят от власт Путин.

Специално изявление на президента за ситуацията на финансовите пазари не е планирано, заяви пред в. "Комерсант" говорителят на държавния глава Дмитрий Песков.Такова не може да се очаква преди заключителната годишна пресконференция на Путин утре.

Същевременно руското правителство предупреди за неизбежното увеличаване на бедността, предаде Нюзру.

"Приключваме годината с 15,7 милиона бедни. Но в условията на инфлация броят им неминуемо ще расте, най-вече сред семействата с малки деца", заяви вицепремиерката Олга Голодец.

Премиерът Дмитрий Медведев проведе късно вчера извънредно съвещание с първия вицепремиер Игор Шувалов, финансовия министър Антон Силуанов, министъра на икономиката Алексей Улюкаев и шефката на Централната банка (ЦБ) Елвира Набиулина. Според журналисти е обсъждана антикризисна програма, макар подробности да не се разгласяват засега. Силуанов се ограничил само да каже, че ЦБ трябвало по-рано да вдигне основния лихвен процент.

Няколко големи автокъщи в Русия прекратиха вчера продажбата на автомобили заради силния спад на курса на рублата, предаде Интерфакс. Компютърният гигант "Епъл" спря онлайн търговията си там.