Отслабващата рубла вече удря печалбите на компаниите, които са ориентирани към внос или имат производствени разходи във валута. Нейни първи жертви станаха авиацията, туризмът и строителството.

Това пише руското издание "РБК дейли".

Най-леко понасят кризата производителите на хранителни продукти. Те търсят доставчици в Русия и маркират руските стоки като „икономични”.

Авиокомпаниите, туроператорите и продавачите на автомобили засега смятат, че девалвацията не влияе на техните цени. А строителите, които нямат валутни задължения, са готови да спрат работа. Причината е, че банките повишават процентите по техните кредити и лихвените проценти по ипотеките на частните заемополучатели.

„Сега мисля, че не трябва да се правят резки движения. Строителите трябва да не увеличават цените, да съберат възможно най-много пари от купувачите на жилища, за да достроят започнатите проекти”, заяви генералният директор на строителната компания НДВ Александър Хрустальов.

„Поръчките за турове в понеделник и вторник на практика напълно спряха. Всяка прогноза какво ще се случи с туристическия отрасъл през януари би била гадаене на кафе”, заяви маркетинговият директор на веригата туристически агенции "Горячие тури" Сергей Казаков.

„При нас всичко е добре, но целият авиационен пазар предизвиква безпокойство, както и платежоспособността на пасажерите. В момента пада продажбата на билети, авиокомпаниите отменят полети. При международните полети понижението е едва ли не 25 на сто”, заяви генералният директор на компанията „Аерофюълс груп” Владимир Спиридонов.