Пилешкото месо на едро вече струва по-скъпо от зрелия фасул. Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за средните цени през февруари.

В момента килограм боб се продава на едро за 4,46 лв./кг, докато пилешкото се търгува по 4,05 лева за килограм. Именно зрелият фасул е агростоката, която е поскъпнала най-много на годишна база. Точно преди година любимата на много българи зърнена култура се е продавала с 40,8% по-евтино.

Причината  за това е, че фасулът, който се предлага по магазините у нас, е предимно вносен, а международните цени са скочили. Пакетите, върху които стоят надписи като "Смилянка", "Родопски боб" или "Добруджанка" са съответно от Полша, Китай и Киргизстан. В случая не става въпрос за измама, тъй като според европейското законодателство дори и когато една стока само е опакована в страна от ЕС, произходът й става европейски. 

Другите борсово търгувани храни, които са поскъпнали значително на годишна база са морковите (+17%), краставиците (+16%) и картофите (+14,3%).

В същото време се запазва тенденцията за спад на цената на захарта. Само през февруари сладките кристали са поевтинели с нови 6,6 на сто до средна цена от 1,52 лева за килограм. На годишна база цената на захарта се  е понижила с цели 22 процента, показват обобщените данни на ДКСБТ.

 Също така и олиото продължава да поевтинява. Средномесечните цени на мазнината през февруари са с 3,3% по-ниски в сравнение с януарските, а от началото на годината намалението е с 6%. Спрямо втория месец на миналата година поевтиняването е с цели 22,4 на сто. Другите храни, чиито цени на едро са паднали значително през последните 12 месеца, са яйцата (-18,2%), доматите (-14,6%), брашното (-14%) и свинското месо (-7,7%).