За нови санкции срещу Русия се договориха лидерите на страните членки на Евросъюза, съобщава Ройтерс. Те ще бъдат одобрени на срещата на върха утре и в петък и ще влязат в сила от събота. Наказанията ще засегнат инвестициите в Крим, туризма в анексираната от Русия територия, забрана за търговия с енергоносители и други стоки от Крим, цитира ТАСС свой източник в Брюксел.

Най-вероятно на форума в белгийската столица България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Както е известно в рамките на санкциите вече бе забранено издаването на шенгенски визи на жителите на Крим с руски паспорти както и забрана за кацане на европейски самолети на кримски летища и акостирането на кораби в пристанища на полуострова.

В същото време днес служител от Еврокомисията съобщи в Берлин, че ЕК е загрижена за развитието на икономическата криза в Русия и следи с повишено внимание ситуацията на руските пазари.

Никой няма интерес Русия да влезе в дълбока депресия, коментира за Ройтерс дипломатическият източник, пожелал анонимност.

Президентът Обама се очаква тези дни също да подпише нов черен списък със санкции срещу Кремъл заради политиката му спрямо Украйна.