Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) посъветва за първи път да бъде използвано хапче срещу COVID-19.

Става дума за лекарството лагеврио, известно още като молнупиравир или MK 4482. При това то все още не е одобрено на ниво ЕС. Препоръката е на Комисията за лекарства за употреба от хора (CHMP) на ЕАЛ. 

Хапчето във вид на капсули може да бъде използвано за лечение на пълнолетни, за които не е необходим допълнителен кислород, но които има опасност да развият тежка форма на COVID-19. Лагеврио трябва да се предписва възможно най-бързо след дигностицирането на коронавируса и до 5 дни след началото на симптомите. То се приема два пъти дневно в продължение на 5 дни.

Не се препоръчва използването на лагеврио от бременни или жени, които смятат да забременеят. ЕАЛ съветва кърмещите майки да спрат кърменето, докато приемат лекарството.

Препоръката на европейския регулатор е в подкрепа на националните власти, които могат да вземат решение за евентуално използване на лекарството преди одобрението от ЕАЛ за появата му на пазара.

Лагеврио било изпробвано върху нехоспитализирани неваксинирани пациенти, при които се наблюдава поне едно условие, заради което те могат да развият тежък COVID-19. Две капсули от по 800 милиграма дневно намалили риска от постъпване в болница и смърт в случаите, когато лечението започнало на петия ден след първоначалните симптоми.

Най.често срещаните ефекти след това лечение били диария, гадене, световъртеж и главоболие.

Лагеврио е разработено от компанията „Мерк“.